Εάν αυτό που αναζητάς είναι η ευρύτητα των επιλογών τότε μέσω του Τμήματος των Χημικών Μηχανικών να ξέρεις πως έχεις τις πιο πολλές επιλογές. Όμως η κάθε επιλογή έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στα οποια θα δώσεις έμφαση και σημασία. Εάν λοιπόν σε ενδιαφέρει πιο πολύ το εργαστηριακό κομμάτι και οι σχετικές επαγγελματικές ενασχολήσεις τότε να προτιμήσεις το Χημικό (4 χρόνια) με δυνατότητα εξειδικευσεων σε μια σειρά από τομείς όπως τα τρόφιμα, τη φαρμακευτική χημεία, την ενέργεια, τη χημεία των υλικών, την περιβαλλοντική χημεία, τον ποιοτικό έλεγχο, την εκπαίδευση κλπ. Εάν όμως θέλεις να διευρύνεις τις παραπάνω επιλογές συνδυάζοντάς τες και με δυνατότητα σχεδιασμού, μελέτης, υλοποίησης, ελέγχου αλλά ακόμη και διοίκησης της παραγωγικής διαδικασίας τοτε θα προτιμήσεις το Τμήμα των Χημικών Μηχανικών (5 χρόνια). Για να το κάνω πιο απλό, σε μια βιομηχανία τροφίμων λ.χ. ο Χημικός θα βρίσκεται στο χημικό εργαστήριο που θα αναλύει, ελέγχει τη σύσταση του παραγόμενου προϊόντος, ενώ ο χημικός μηχανικός θα μπορεί να εκπονήσει τη μελέτη όλης της παραγωγικής μηχανής (η "σφραγίδα" του είναι απαραίτητη από το νόμο), να επιβλέπει την εύρυθμη λειτουργία όλου του εργοστασίου (από το θέμα της ποιοτικής σύστασης του προϊόντος μέχρι τη συσκευασία, τη διακίνηση αλλά και τη διοίκηση του προσωπικού). Να πούμε πως ο Χημικός Μηχανικός, έχει πολλές δυνατότητες απασχόλησης και στην βιομηχανία του ενεργειακού τομέα, στα διυλιστήρια, στην επεξεργασία
ορυκτών προϊόντων (το αναφέρω αυτό γιατί μιλάμε για τομείς οι οποίοι αναμένεται να έχουν εκ νέου ανάπτυξη στο τόπο μας την επόμενη δεκαετία) αλλά και σε πολλές άλλες δραστηριότητες που απορρέουν από την ένταξή τους στο ΤΕΕ, όπως είναι οι περιβαλλοντικές μελέτες (θεωρούνται οι κατ' εξοχήν μηχανικοί που τις υλοποιούν σήμερα στην αγορά), ενεργειακές μελέτες και ενεργειακά πιστοποιητικά, ανάληψη δημοσίων έργων κλπ. Ο Τεχνολόγος Τροφίμων ασχολείται με την επεξεργασία, τη συσκευασία, τη μεταφορά, την αποθήκευση και τoν έλεγχο της ποιοτικής κατάστασης των τροφίμων. Επιβλέπει τις εργασίες για την επεξεργασία των πρώτων υλών φυτικής ή ζωικής προέλευσης από το στάδιο της συλλογής τους ως τη δημιουργία του τελικού προϊόντος που διατίθεται προς κατανάλωση. Φροντίζει, ακόμα, για τον ποιοτικό έλεγχο των παραγόμενων τροφίμων, την τυποποίησή τους και τη δημιουργία νέων ειδών. Ένας Χημικός Μηχανικός ή ένα Χημικός μπορούν αν παρευρίσκονται στον ίδιο χώρο εργασίας αλλά θα έχουν διαφορετικές αρμοδιότητες. Για να γίνει κάποιος Τεχνολόγος Τροφίμων θα πρέπει να σπουδάσει στα Τμήματα Τεχνολογίας Τροφίμων των ΤΕΙ.
|